Special Award – Kunst in Beweging

De Special Award is een stimuleringsproject en landelijke beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een beperking. Met een breed palet aan activiteiten wil Special Arts (zelfstandig werkende) kunstenaars met een beperking èn anderen enthousiasmeren en stimuleren om met kunst aan de slag te gaan.

Ontdek op deze pagina inspiratie, kunstkabinet, muziek en theater.
Wil je meedoen aan de Special Award beeldende kunstwedstrijd lees dan deze pagina.

Klik op de afbeeldingen om de selecties te bekijken.

Kunstenaars met een beperking (vanaf 18 jaar) zijn uitgenodigd online kunstwerken in te sturen. Tijdens de inzendperiode zal een curatorenteam met regelmaat een online tentoonstelling samenstellen die hier getoond zal worden. Zo ontstaan er verschillende online tentoonstellingen. Na de sluitingsdatum van de inzendperiode zal een vakjury kunstenaars nomineren. Deze kunstenaars komen met hun kunstwerken in de Special Award kunstcatalogus en maken kans op een stipendium, een geldbedrag voor verdere ontwikkeling. Zie verder op deze pagina hoe je mee kunt doen.

Twee maandelijks maken wij een naam van het curatorenteam bekend:

oktober 2023 - AkzoNobel Art Foundation
december 2023 -
Museum MORE
februari 2024 -
Ed Wubbe van Scapino Ballet Rotterdam
april 2024 - Jan Hoek

Inspiratie | Kunst in Beweging | Kunstenaars aan het werk

Hoe beweegt een kunstenaar bij het maken van een kunstwerk, wat brengt een kunstenaar in beweging?
Student fotografen Fabian Nederpelt, Yilin Tan en Cody de Goot bezoeken ateliers en richten hun lens op kunstenaars en makers.

Doe mee met het Kunstkabinet | Zoommasterclass serie

Vanaf eind maart 2024 start een driewekelijks zoommasterclass programma. De zoommasterclass heeft elke keer een thema, dit kan een kunststroming zijn of een kunstenaar. Kunsthistoricus Barry Heinrichs vertelt en laat veel foto’s en films zien. Daarna volgt er een online workshop door een kunstdocent.

Dinsdag 26 maart 2024 | 13.00 - 14.15 uur | Surrealisme
Maandag 15 april 2024 | 13.00 - 14.15 uur | Symbolen in de kunst
Dinsdag 14 mei 2024 | 13.00 - 14.15 uur | Expressionisme
Maandag 3 juni 2024 | 13.00 - 14.15 uur
Maandag 24 juni 2024 | 13.00 - 14.15 uur

Data en tijden onder voorbehoud.

Je kunt gratis meedoen als je je vooraf aanmeldt via deze link: specialaward@specialarts.nl
Na aanmelding ontvang je de zoomlink en een overzicht van de materialen die je in de workshop nodig hebt.


Het kunstwerk is van Jan Wilderink

Kunstkabinet Zoommasterclass Symbolisme - online workshop door Paola de Bruijn

“Wat een mooie middag! Ik heb prachtige tattoos gezien en bovenal veel eigenzinnige kunstenaars met heel eigen ontwerpen. Wat een enthousiasme, en zóveel deelnemers hebben meegedaan, fantastisch! Ik hoop dat hun persoonlijke symbolen een plek krijgen in de kunstwerken die nog gemaakt gaan worden.”

Kunstkabinet Zoommasterclass Surrealisme - online workshop door Ingelies Vermeulen

“Zo mooi om te zien dat de deelnemers een stap verder gaan dan ikzelf. Zij zijn veel creatiever in de onderdelen die zij gebruiken om er een mens of een figuur van te maken. Ik denk in 2 armen en 2 benen, maar ik zie bijvoorbeeld 3 armen en 1 been of 3 hoofden op elkaar.”

Inspiratie | Kunst in Beweging | Muziek

Steeds dezelfde muziek opzetten bij het schilderen heeft als effect dat je als vanzelf in de mood komt om te schilderen. Na het luisteren naar deze muziek komt altijd het schilderen, dan sta je automatisch in de schilderstartblokken.

Daarnaast heeft muziek de kracht om een stemming op te roepen. Verdrietige muziek, vrolijke muziek, hartstochtelijke muziek, griezelige muziek: al die emoties kunnen vervolgens in je kunstwerk terecht komen. Dat kan onbewust gebeuren, maar je kunt het ook bewust inzetten. Zoals countrymuziek helpt om in de stemming van het Wilde Westen te komen.

Special Arts vraagt deelnemers aan de Special Award naar hun muzikale voorkeuren tijdens het schilderen en naar hun lievelingsliedjes. Binnenkort hier te beluisteren.

Inspiratie | Kunst en theater

Onder de naam Kunstparade tonen we kunst in verschillende vormen. Het woord Kunstparade echoot de baanbrekende tentoonstelling La Grande Parade die halverwege de jaren tachtig in het Stedelijk te zien was. Die tentoonstelling was vernoemd naar een schilderij van Léger waarop kunst, muziek en theater gecombineerd wordt.
Wij zijn benieuwd hoe theatergroepen een kunstwerk als het ware tot leven kunnen brengen in een miniatuur voorstelling. Zo willen wij het publiek uitnodigen tot langer kijken. Langer dan de 10 seconden dat gemiddeld naar een kunstwerk in een museum wordt gekeken.

Studenten zetten kunstenaars in beweging

In de samenwerking met studenten staat de volgende vraag centraal: onderzoek op een creatieve manier wat mensen met een beperking in beweging zet om kunst te maken.

Khalid en Achraf, studenten Social Work aan de HU ontmoeten Yvonne en Peep van Kijkoor: “Peep en Yvonne zijn twee getalenteere kunstenaars, die ondaks hun beperkingen een ongelofeijke passie hebben voor kunst. Tijdens een interview deelden ze enthousiast hun ervaringen en lieten ze trots hun kunstwerken zien. Hun samenwerking tijdens het interview bracht niet alleen hun individuee talenten naar voren, maar ook de kracht van kunst om verbinding te creëren.”